Propovijed na 7. nedjelju po Uskrsu

“Ne ću politiku u moju butigu”

Kako je prekrasna Riječ Božja ove nedjelje i prikladna za dan izbora! Valjda ste primijetili da nikada ne govorim o politici s oltara, pa ne ću niti na dan izbora. Držim se one od Borisa Dvornika koji kao Meštar iz Velog mista kaže: Ne ću politiku u moju butigu.

Poslušajte samo neke naglaske iz drugog čitanja: Ljubljeni, ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge…  Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena… Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu. Ili iz evanđelja: Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. 

Kao idealist, želim zamišljati izbornu kampanju po načelima evanđelja. Zamišljam kako kandidati u kampanji iznose samo pozitivne i dobre strane svojih protukandidata! Zamišljam kampanju u kojoj različite stranke kažu: Ajmo, glave skupa i pokušajmo napraviti najbolji zajednički program. Osobito u malim mjestima. U takvoj kampanji svatko bi htio sudjelovati!

Jedinstvo kojega nema

Današnje evanđelje stavlja naglasak na jedinstvo, na slogu: Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi.

Na žalost vidimo da u svijetu jedinstva nema. Važno je ljude međusobno razjediniti, posvađati, podijeliti da bi se njima upravljalo. Pa se dijelimo unutar jednoga naroda na Zagorce i Dalmatince, Prigorce i Slavonce, Istrane i Dalmatince. I svakoj regiji dajemo pogrdne nazive, pa su jedni pijanice, drugi lijeni, treći škrti i tako dalje.

Čak nas i sport dijeli, pa smo spremni vrijeđati ljude i potući se s drugima samo zato jer navijaju za drugi klub.

Naravno, i politika nas dijeli. Kakvih je samo ružnih komentara po društvenim mrežama bilo između simpatizera različitih političkih stranaka u ovoj zadnjoj kampanji.

Riječ đavao dolazi od grčke riječi diabalein što znači razdijeliti, razdvojiti, podijeliti, rastaviti. Glavno poslanje Božjeg neprijatelja je stvaranje podjele među ljudima, a Isus nas u današnjem evanđelju poziva ne jedinstvo.

Jedinstvo ne znači da svi moramo misliti jednako. Jedinstvo znači da poštujem tuđe mišljenje koje se razlikuje od mojega, ali da zajedničko dobro mora biti nešto što nas povezuje, nešto što je iznad mojeg ega. Zbog zajedničkog dobra trebam biti spreman odustati od toga da ja moram biti uvijek u pravu.

Svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta

Za svoje, a nadam se da smo to mi ovdje skupljeni, Isus kaže: Svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. U svijetu u kojem živimo, u svijetu koji ne mari za Boga, postoje samo dvije stvari, dva vrhovna zakona: moć i novac. Kako je teško biti kršćanin u takvom svijetu! I uvijek je bilo teško. S druge strane moć i novca, stoji Isus koji svojim učenicima pere noge, pokazuje im kako izgleda ljubav koja služi i koja ništa ne očekuje za sebe.

Jasno je da trebamo biti odgovorni, imati posao, othraniti obitelj, ali svjesni da smo ovdje samo u prolazu. Svjesni da što više materijalnog iz sebe ostavimo, to će se više članovi obitelji nakon naše smrti, a možda i već za života, među sobom svađati.

Kako je teško danas biti pošten! I tko želi biti pošten, ocrnit će ga na svakom koraku. Ocrnjivat će ga oni koji su crni u duši jer su se predali vlasti tame. Oni ne mogu smisliti one ljude koji nisu na prodaju. A mi kao kršćani trebali bismo biti svjesni naše cijene.

Koliko vrijedi kršćanin?

Koja je naša cijena? Koliko mi vrijedimo? Mi kršćani vrijedimo krvi Sina Božjeg. Bog Otac otkupio nas je životom svoga Sina. I zato je žalosno gledati ljude koji se jeftino prodaju.

Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Baš zato jer nam se često čini nemoguće ostati pošten u nepoštenom svijetu, sâm Isus moli za nas! Moli Boga Oca da nas očuva od Zloga, od onoga koji unosi podjele, od onoga koji ljude nagovara da dušu prodaju đavlu, da se jeftino prodaju.

Kako je utješno sjetiti se kada se nađemo između interesnih skupina, kada se osjećamo bespomoćni pred veličinama ovog svijeta, kada nas tjeraju da prihvatimo njihovu igru, kako je utješno sjetiti se tada da Isus moli za nas! I ne samo da moli, nego On se posvećuje za nas.

I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini. Isus se posvećuje za nas, posvećuje se nama. Da budemo posvećeni u istini.

Istina?

Danas mnogi, poput Poncija Pilata, misle da će biti jako pametni ako postave pitanje što je to istina? Svijet u kojem živimo ne može se dogovoriti oko najjednostavnijih istina. jedan banalni primjer: prvo su nam govorili da je svinjska mast štetna za zdravlja, a danas govore da je zdrava. Ako se ne možemo dogovoriti oko jedne tako banalne stvari, kako ćemo se dogovoriti, na primjer, oko pitanja je li začeto dijete u utrobi majke čovjek koji ima pravo na život ili nije? Imaju li terminalni bolesnici pravo na prirodnu smrt ili ih treba ubiti eutanazijom? Je li istina da samo muško i žensko mogu roditi novi život ili nije?

Svijet nas želi uvjeriti da postoji onoliko istina koliko ima ljudi. Svijet nas želi uvjeriti da su svi u pravu. Svi osim kršćana. Upravo ta priča da postoji više istina, vodi nas u podjele. Svi traže podupiratelje istine u koju vjeruju i bore se protiv onih koji ne vjeruju u njihovu istinu. Danas nitko ne želi biti u krivu, a opet istina može biti samo jedna. Jesmo li spremni žrtvovati se za Istinu koja je Isus Krist, pa i pod cijenu da nas ocrne i oklevetaju? Amen.