O povijesti župe

Župa Majke Božje Žalosne u Velikom Trgovišću nastaje u istim granicama srednjovjekovne župe Svetog Jurja na Jezeru. Nakon otprilike četiri stoljeća sjedište župe koje se nalazilo u selu Jezero Klanječko na brijegu, premiješteno je u nizini u Veliko Trgovišće.

Župna crkva posvećena je Majci Božjoj Žalosnoj, a premještanje župnog središta događalo se od 1840. do 1876. godine. Selo Jezero i Trgovišće postoje već u najstarijim zemljovidima ovoga dijela Hrvatske. Zapise tih mjesta pronalazimo već na karti isusovca Stjepana Glavača iz 1673. godine.

Točna godina osnutak župe nije poznata, ali postoje pisani izvori da je već 1437. godine župa promjenila župnika. Naime, te godine dolazi župnik Stjepan, svećenik zagrebačke biskupije nakon što je otišao župnik Marko, svećenik akvilejske biskupije.

Na kamenom nadvratniku glavnog zapadnog ulaza prvotne župne crkvu svetog jurja uklesana je godina 1622. Sigurno je i prije te godine na tom mjestu stajala drvena župna crkva.

Broj kapela u župi kroz povijest se mijenjao. Iz drevnih spisa pohoditelja ili vizitatora, znamo da župa 1639. godine ima četiri kapele. 1696. godine župa ima 14 kapela, a 1739. ima 12 kapela. Već 1771. godine, broj kapela se smanjuje na četiri.

Godine 1789. provedena je reorganizacija župa zagrebačke biskupije te su od stare župa Svetog Jurja na Jezeru osnovane još dvije župe: župa Svetih Triju Kraljeva u Velikoj Erpenji i Župa Svetog Roka u Krajskoj Vesi.

Dozvolom duhovnog stola zagrebačke biskupije iz 1838. godine sjedišta župe premješta se iz sela Jezero u Veliko Trgovišće.

Župnik se preselio u trgovišće 1842. godine. Arhiđakon Roščić 1845. godine objašnjava da župa nije izabrala mjesto nove župne kuće već je položaj izabrala Gospoštija i stavila novu župnu kuriju u dolinu gdje se neće moći spriječiti vlaga u kuriji.

Nova župna crkva počela se graditi najkasnije 1840 godine. Zbog različitih problema nova župna crkva sagrađena je i blagoslovljena tek 29. listopada 1876. godine za župnika Augustina Kotšija.

9. studenog 1880. godine župni stan u Velikom Trgovišću i župna crkva stradali su u velikom potresu. 1882. godine grof Karol Erdody osobno je pregledao crkvu i župni stan te je naredio da se pozove Hermann Bollé koji je popravljao i zagrebačku katedralu nakon potresa. Radovi obnove župne crkve u Velikom Trgovišću i župnog stana završili su 1884. godine.

Izvor: Lelja Dobronić, Veliko Trgovišće, Župa Majke Božje od Sedam Žalosti, nekad župa sv. Jurja ob Jezeru, Veliko Trgovišće, 1997.