Dubrovački biskup Josip Carević

Biskup Josip Marija Carević

Dr. mons. Josip Marija Carević rođen je u Metkoviću, 16. veljače 1883. a pogubljen je negdje na teritoriju naše župe 10. svibnja 1945. Bio je hrvatski svećenik, biskup i mučenik.

Kao pitomac splitskog sjemeništa, završio je gimnaziju na državnoj klasičnoj gimnaziji u Splitu, a kao pitomac rimskog zavoda Germanicum-Hungaricum studirao je filozofiju i teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje je doktorirao. U Rimu je 28. listopada 1908. zaređen za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije. Dubrovačkim je biskupom imenovan 13. travnja 1929. Biskupski red primio je u Zagrebu, 4. kolovoza, a upravu biskupije je preuzeo 8. rujna 1929.

Za vrijeme svog mandata u Dobrovniku, 1935. godine, dao je podići poznati dubrovački simbol Križ na Srđu kao spomen na 1900 godina od Kristovog raspeća.

Dana 9. veljače 1940. godine odstupio je s dužnosti, te je umirovljen u Hrvatskom zagorju, gdje se stavio se na raspolaganje nadbiskupu blaženom Alojziju Stepincu za pomoć u pastoralnim potrebama. U to vrijeme imenovan je naslovnim biskupom turskog Aristiuma.

Okrutno je mučen i ubijen nakon Drugog svjetskog rata u Velikom Trgovišću do danas nerazjašnjenom odlukom partizanskih vlasti, a ne zna mu se ni za grob.

Josip Marija Carević jedini je hrvatski biskup koji je otvoreno smaknut odmah po dolasku partizana na vlast.

 

Izvor: Wikipedia