Ženidba

Informacije za vjenčanje

Budući da je za otvaranje Ženidbenog postupka potrebno neko vrijeme, najbolje će biti da se javite na župnu e-poštu bdmz.trgovisce@gmail.com  ili na broj 092 388 41 20 kako bismo dogovorili termin susreta izvan uredovnog vremena.

Za pokretanje Ženidbenog postupka trebaju ovi dokumenti:

  1. U župnom uredu ŽUPE U KOJOJ STE KRŠTENI potrebno je izvaditi KRSNI i SLOBODNI LIST ZA VJENČANJE, radi se o jednom dokumentu u Hrvatskoj, dok su u Bosni i Hercegovini to dva dokumenta. Krsni list za vjenčanje ne smije biti stariji od 180 dana. Po taksovniku zagrebačke nadbiskupije Krsni list se naplaćuje 30 kn. 
  2. Da bi vaš brak vrijedio i za građansko područje, ako već niste civilno vjenčani, morate u Matičnom ured zatražiti POTVRDU O ISPUNJAVANJU CIVILNIH PRETPOSTAVKI ZA SKLAPANJE BRAKA. Tu potvrdu podižete u Matičnom uredu koji je nadležan za područje gdje se nalazi župa u kojoj ćete se vjenčati. Za vjenčanja u našoj župnoj crkvi adresa je Kumrovečka 6, Zabok. Ta potvrda ne smije biti starija od 90 dana. 
  3. Potvrda o zaručničkom tečaju. Prijave na zaručnički tečaj vrše se kod župnika župe u kojoj se održava tečaj na kojem planirate sudjelovati. Prijavite se telefonom u radno vrijeme župnog ureda! Termine zaručničkih tečajeva s brojevima telefona pojedinih župa možete vidjeti na linku.

Nekoliko napomena

Župa vjenčanja

Vjenčanje se slavi u župi zaručnika, ili, kako je tradicija, u župi zaručnice. Ukoliko zbog OPRAVDANOG razloga želite sklopiti kršćanski brak u trećoj župi, onda Ženidbeni postupak radi jedan od vaših župnika, najbolje župnik župe u kojoj ćete stanovati poslije vjenčanja. Nakon zaključenog Ženidbenog postupka vaš župnik izdaje vam „Otpusnicu A“ na temelju koje se možete vjenčati u svakoj župnoj crkvi, ako ste tamo dogovorili sa župnikom termin.

Vjenčanja u korizmi

Običaj je da su u korizmi izbjegavaju vjenčanja zbog vremena tišine i pokore kao priprave za slavlje Uskrsa.

Troškovi i takse

Ako istoga dana u župi imamo više vjenčanja, savjetujemo vam da se međusobno dogovorite oko uređenja crkve i podijelite troškove. Taksa za vjenčanje po Taksovniku zagrebačke nadbiskupije je 300 kn. 

Upute za uzvanike i organizatore

Proba obreda vjenčanja obično je petkom, dan prije vjenčanja, u 17.30 sati, a poslije probe prilika je za svetu ispovijed. Lijepo molimo da se na mladence ništa ne baca u trenutku izlaska iz crkve. Molimo fotografe da izbjegavaju oltarni prostor za vrijeme obreda. 

Vaše goste koji nisu vjernici zamolite da u crkvi prije obreda ne pričaju, te da izbjegavaju skandiranje i navijanje za vrijeme obreda. Iako se puno govori o odijevanju u crkvi, u crkvi i dalje često vidimo osobe koje svojim odijevanjem pokazuju potpuno nepoznavanje mjesta na kojem se nalaze i nedostatak dobrog ukusa.

Želja nam je da obred kršćanskog vjenčanja u našoj župi za vas bude radostan događaj za pamćenje!