Župna crkva MB Žalosne u Velikom Trgovišću

Župna crkva Majke Božje Žalosne

Župna crkva smještena je na maloj uzvisini u staru cestu kojom se odvijao promet iz nizine rijeke Krapine dolinom potoka Horvacke prema Desiniću.

Crkva je jednobrodna građevina, dugačka 23 metra, a široka 10 metara. Zvonik se nalazi nad glavnim ulazom na istočnoj strani crkve i visok je 22 metra. Sakristija je s južne strane svetišta. Nakon Drugog vatikanskog koncila uklonjeni su pokrajni oltari Svetog Josipa i svete Ane. Na njihova mjesta postavljene su moderne ispovjedaonice. Glavni oltar pomaknuti je do zida u pozadinu svetišta a postavljen je koncilski oltar prema puku.

Stari glavni drveni oltar skladna je tvorba takozvanog historicizma, obilježja druge polovice devetnaestog stoljeća, pa na njemu ima tragova baroknih i klasicističkih oblika. Središnji dio oltara zauzima velika slika Majke Božje Žalosne. Marija pod križem drži mrtvog sina, a kraj nje stoje dva anđela. Slika je djelo nepoznatog autora, a nije poznato niti ime graditelja oltara. U visokim nišama sa strane oltara kipovi su svetih Petra i Pavla.

Na južnoj strani svetišta iznad ulaza u sakristiju nalazi se galerija ili oratori koji je bio namijenjen župljanima plemenitašima. S južne strane u crkvi stoji drvena propovedaonica s četiri slike evanđelista. Unutrašnjost crkve ukrašena je slikama slikara I. Sirnika iz 1944. godine. Iznad oltara naslikana je Posljednja večera, a nas svodu svetišta Presveto Trojstvo, te četiri evanđelista u medaljonima. Na svodovima crkvene lađe nalaze se sljedeći motivi: Navještenje, Rođenje Isusovo, Sveta Obitelj, Uskrsnuće Lazarovo, Isus moli na Maslinskoj gori i Uskrsnuće.

U zvoniku se nalaze dva zvona: zvono majke Božje Žalosne teško 540 kg i zvono svetog Antuna teško 275 kg.

Izvor: Lelja Dobronić, Veliko Trgovišće, Župa Majke Božje od Sedam Žalosti, nekad župa sv. Jurja ob Jezeru, Veliko Trgovišće, 1997.