Propovijed na Cvjetnicu 2021.

Bog s ljudskim licem

Nedjelja je muke Gospodnje, Cvjetnica. Danas započinjemo Veliki tjedan. Idemo prema kraju korizme i prema najsvetijim danima crkvene godine. U vazmenom trodnevlju, na Veliki četvrtak, petak i subotu razmatrat ćemo posljednje dane života Isusa iz Nazareta.

Čovjeka od uvijek muči pitanje postoji li netko tko upravlja svijetom? Ili je možda svijet nastao slučajno? Kao vjernici vjerujemo da je sve stvorio Bog. Različite religije različito doživljavaju Boga. Na žalost, pripadnici različitih religija često su bili i jesu u sukobima.

Kršćanstvo je izraslo iz židovskog doživljaja Boga koji se objavio svojem izabranom narodu. Iako se Bog objavio, ostao je skriven i mnogi pravednici Staroga zavjeta htjeli su vidjeti Božje lice.

Mi katolici vjerujemo da je Bog svoje lice pokazao u osobi Isusa iz Nazareta. No, tu se dogodila i drama čovječanstva jer ljudi su bili spremni prihvatiti Boga u svakom obliku, osim u tijelu običnog čovjeka. Bog nam se toliko približio, postao je jedan od nas i baš zbog toga nisu ga prepoznali. I danas mnogi odbijaju vjerovati u Boga koji je postao čovjek.

Biti dionici Isusovih osjećaja

Kao vjernici želimo danas suosjećati s Isusom. Želimo biti sudionici njegovih osjećaja.

Želimo s Isusom osjetiti njegovu povezanost s Ocem. Želimo u Isusovom životu prepoznati snagu Duha Svetoga. Želimo s Isusom osjetiti ljubav majke Marije koju je imala za svoga Sina i koju ima za svakoga od nas.

Želimo biti zahvalni za Isusovu vjernost prema poslanju koje mu je povjerio Otac. Želimo osjetiti Isusovu ljubav koju je imao i koju ima za svakog čovjeka. Po Isusu želimo i mi osjetiti da smo djeca Božja, te da smo braća i sestre međusobno.

Želimo suosjećati s Isusom jer su Ga vjerski vođe prezreli i odbacili. Želimo suosjećati s Isusom kada su Ga učenici napustili, pobjegli i zatajili Ga. Suosjećamo s Isusom jer Ga se njegov narod odrekao, a branio ga je poganin, Poncije Pilat. Želimo suosjećati s Isusom jer su ga nepravedno optužili i nevinog proglasili krivim na montiranom sudskom procesu. Želimo suosjećati s Njim kada su divlje vikali: Razapni! Ukloni!

Želimo danas zahvaliti Isusu na svakom poniženju, na svakoj ružnoj riječi, na svakom udarcu koje je primio za svakoga od nas. Želimo mu zahvaliti za snagu da nosi križ sve do mjesta na kojem su ga razapeli. Želimo suosjećati u njegovoj boli zbog trnove krune i zbog svakog čavla koji se zabio u njegovo sveto tijelo.

Isuse, danas dok slavimo tvoju svetu muku, oprosti nam jer zaboravljamo na težinu i vrijednost tvoje muke. Oprosti nam jer samo gledamo naše muke, koje se ne mogu mjeriti s mukom koju si podnio za svakoga od nas.

Gospodine Isuse, daj da nas tvoja muka mijenja! Daj da zbog Tvoje muke postanemo bolji ljudi, bolji vjernici! Daj mi, Isuse, milost da se često sjetim da si se zbog mojeg spasenja rodio, živio kao običan čovjek, da si zbog mene patio, da su ti se zbog mojeg spasenja rugali i da su te tukli, ponižavali i ostavili te. Da si zbog mojeg spasenja sramotno ubijen, kako bi mene spasio od grijeha, od smrti, od egoizma.

Gospodine, po Tvojoj muci, daj da se promijenim i postanem Tvoj učenik! Amen.