Propovijed na 2. nedjelju korizme B

Božje lice

Druge nedjelje korizme pred nama je događaj preobraženja Gospodinova. Svake godine ovaj blagdan slavimo u kolovozu i u našem narodu taj blagdan ima lijepi pučki naziv koji glasi: Božje lice.

Mnogi pravednici Staroga zavjeta molili su: Lice tvoje, Gospodine ja tražim! Mnogi su željeli vidjeti Boga. Tu molitvu nebeski Otac uslišava u svome Sinu Isus. No, tu je i problem. Bog je svoje lice objavio u licu čovjeka, a čovjek je oduvijek drugačije zamišljao Boga. Problem i jest u tome što čovjek nije prepoznao Boga s ljudskim licem, već ga je mučio, razapeo i ubio. A sve misleći da brani Boga i da Bogu čini uslugu ubijajući Isusa iz Nazareta koji se nazvao Sinom Božjim.

Nikada ne ćemo moći dovoljno naglasiti koliko ljudima svih vremena trebaju oni ljudi koje bismo mogli nazvati učiteljima i odgajateljima, mentorima, ljudima od povjerenja od kojih učimo najvažniju školu, onu životnu.

Isus je Život, on je i učitelj života. Kao vrsni pedagog, Isus je svjestan da je pred njegovim učenicima jedna od najtežih životnih lekcija, njegova muka i smrt na kalvariji. Kao vrsni odgojitelj, da bi ublažio sablazan svoje muke i smrti, On vodi sa sobom trojicu svojih učenika, kako bi im odškrinuo „vrata“ raja, kako bi im na nekoliko zemaljskih trenutaka pokazao stanje u kojem nema ograničenosti naših ljudskih dimenzija vremena i prostora. Kako bi ublažio sablazan križa, na nekoliko zemaljskih trenutaka, Isus učenicima daje da vide Njegovo pravo lice. Pokazuje se u slavi koju ima kod Oca.

Koja su to trojica apostola s Isusom na gori? Možemo li reći da je odabrao “najproblematičnije” učenike? Šimunu je dao nadimak Petar zbog Šimunove tvrdoglavosti. Jakova i Ivana Isus je nazvao Sinovima Groma, Boanerges, jer su bili fundamentalisti, htjeli su uništiti, spaliti selo koje nije prihvatilo Isusa. Te tvrdoglave, prgave, fanatične i egoistične učenike, Isus vodi na goru da im pokaže svoje pravo lice. Bez obzira na ovaj događaj, Petar će ga ipak zatajiti…

Promjena perspektive

Da bi se napredovalo u duhovnom životu, treba se znati povući iz svakodnevice. Treba promijeniti perspektivu. Što to znači? Prije nekog vremena kada ste bili u problemima možda vam se činilo da ne ćete preživjeti. Sada vidite kako ste ipak preživjeli.

Danas, iz ove situacije u kojoj jesmo, tako se mijenja pogled ili perspektiva na neke stvari koje smo doživjeli u prošlosti. Ali ako ne promijenim perspektivu, nikada ne ću riješiti probleme.

Ne znam kada ste zadnji puta bili na Sljemenu? Gledajući sa vrha Medvednice Zagorje, naše mjesto je tako malo. Naša kuća može nam izgledati velika, ali gledajući sa Sljemena toliko je mala da ju niti ne vidimo.

Što znači promijeniti perspektivu? Jednom kada umremo i kada stanemo pred Boga, zamislite koju će veličinu ili manjinu imati tih nekoliko kvadrata zemlje zbog koji se godinama sudimo. Kada stanemo pred Boga koliku će veličinu ili manjinu imati naše svađe, naše mržnje, naša ogovaranja ili klevetanja?

Netko ti prigovara, netko te kritizira, netko te ne razumije, netko te ponižava, netko te ne doživljava i budeš zbog svega toga razočaran, tužan, poželiš vratiti istom mjerom.

Zamisli na trenutak kako dolaziš pred Gospodina na kraju svoga života. Pred tobom je tvoj Stvoritelj, pred tobom je vječnost. Sve ovozemaljsko više ti ništa ne vrijedi, niti odjeća, niti zemlja, niti kuća, niti automobil, niti prijatelji, čak niti obitelj. Zamisli kako stojiš pred svojim Stvoriteljem zajedno s onim ljudima koji su ti činili zlo.

Današnja druga korizmena nedjelja poziva nas na promjenu perspektive, poziva nas da uzdignemo duh. Promijeniti perspektivu, već sada pokušati promatrati svijet iz Božje kraljevstva, iz Božje perspektive, znači uzdići duh Bogu.

Uzići na goru

Kako uzići na goru, kako se izdići iznad životnih neprilika? Uredan život, izbjegavanje stresa, molitva, nedjeljna misa i redovita ispovijed. Sve neprilike kroz koje zajedno prolazimo u zadnje vrijeme, sve neprilike kroz koje prolazimo osobno, tu su samo da nam pomognu shvatiti da se trebamo uzdići iznad materijalnih stvari i probuditi svoju duhovnost koja nam pomaže da već sada promatramo ovaj zemaljski svijet iz perspektive vječnosti.

To ne znači da ćemo biti neodgovorni. To ne znači da ćemo biti bez problema. To samo znači da se ne ćemo predati stresu, zabrinutosti, negativnosti i ravnodušnosti.

I kada dođu teške situacije, zatvori na trenutak oči, zamisli da stojiš pred svojim Stvoriteljem i pokušaj vidjeti koliko je to što sada živiš važno ili potpuno nevažno iz perspektive vječnosti. Amen.