Propovijed na polnoćku 2020.

Dvije bebe u jaslicama

Ovih dana naišao sam na priču koju dijelim s vama.

“U božićnom vremenu 1994. dva mlada misionara držali su sat vjeronauka skupini dječaka i djevojčica koji su bili napušteni, zlostavljani i ostavljeni u jednom ruskom sirotištu u Moskvi.

Većina djece nije nikada čula za Božić pa su ova dva misionara započela priču o Mariji, Josipu i njihovom dolasku u Betlehem gdje nije bilo mjesta za njih pa su tako morali ići u staju gdje je dijete Isus rođeno i položeno u jaslice.

Kada su završili priču o Isusovom rođenju, misionari su podijelili djeci po tri komada kartona da naprave od njih grube jaslice. Slijedeći upute djeca su izrezala papir i pažljivo posložila trake koje su poslužile kao slama u jaslama. Maleni kvadratići od flanela, izrezani iz istrošene spavaćice poslužili su kao djetetov pokrivač. Bebu lutkicu sami su napravili od pliša kojeg su dobili iz donacije.

Dok su djeca bila zaokupljena izrađivanjem jaslica dva misionara su šetala uokolo da vide treba li ikome pomoći.

Jedan od misionara svjedoči: “Sve je išlo uobičajenim tokom dok nisam došao do stola gdje je sjedio mali šestogodišnji Miša. Izgledalo je kao da je završio s radom. Kad sam se približio dječakovim jaslicama začudio sam se vidjevši u jaslicama ne jedno već dvoje djece. Brzo sam se obratio prevoditelju i zamolio ga da upita dječaka zašto je stavio u jasle dvije bebe.

Prekriživši ruke, dječak je, gledajući u jasle, ponovio još jednom priču ozbiljnim tonom.

Točno je prepričao priču o Božiću, što je bilo jako neobično za tako malog dječačića, sve dok nije došao do dijela gdje Marija stavlja dijete u jasle.

Tada je Miša sam izmislio svoju verziju završetka i rekao: “Kada je Marija položila dijete u jasle, Isus me pogledao i pitao imam li mjesto gdje ću živjeti. Rekao sam mu da nemam ni mamu ni tatu i da nemam gdje živjeti. Onda mi je Isus rekao da mogu ostati kod njega. Ja sam mu odgovorio da ne mogu jer nemam poklon za njega kao i ostali. Ali ja sam toliko želio ostati s Isusom pa sam pomislio da bih mu mogao dati na poklon ono što imam. Ako bih ga grijao, to bi mu možda bio dobar poklon.”

Onda sam upitao Isusa: ‘Ako te ugrijem, hoće li to biti dovoljno dobar poklon?’

A Isus mi je rekao: ‘Ako me budeš grijao, to će mi biti najbolji poklon koji mi je itko ikada poklonio!’

I tako sam ušao u jaslice, a Isus mi je rekao da mogu ostati s njim – zauvijek.”

Dok je Miša završavao priču njegove oči su se punile suzama koje su obilno tekle malim obrazima. Prekrivši lice rukom nagnuo se nad stol dok su mu se ramena trzala od jecaja. Napokon, malo siroče našlo je nekoga tko ga neće nikada napustiti ni zlostavljati, nekoga tko će ostati s njim zauvijek!”

Braćo i sestre, iskreno se nadam da ćete se ovog Božića zaustaviti pred jaslicama, popričati s novorođenim Kraljem i možda čak zamisliti sebe u jaslicama. Ako se to ne učinite, mogli biste promašiti smisao Božića.

Božić nije praznik mira. Božić čak nije praznik za vrijeme kojeg se obitelj okuplja, jer ove godine mnogi ne ćemo moći biti sa svojim obiteljima. Božić nije praznik punog stola i probavnih smetnji nakon Božića.

Božić uopće nije praznik! Božić je blagdan, blagdan vjere!

U Božiću tražimo i nalazimo blago naše vjere, snagu za naš život. To blago je Božje utjelovljenje , Bog je postao čovjek, da bi nas ljude naučio kako postati sretni, ispunjeni, mirni i blagoslovljeni. Bog je postao čovjek da nas međusobno pomiri, da ostavimo svaku predrasudu i mržnju prema drugima.

Božić je blagdan u kojem Bog poručuje svakom čovjeku: Nisi sam! Ja te nisam ostavio! Ja želim biti s tobom! Otvori mi svoje srce! Zazovi me i ja ću ti doći! Samo Ja, tvoj Stvoritelj i tvoj Spasitelj, mogu ispuniti tvoje srce toplinom, mirom i blagoslovom! Bez obzira na tvoju samoću, na tvoje strahove ili na tvoje siromaštvo, samo Ja, tvoj Bog, mogu i tebe učiniti bogatim, tamo gdje je to najvažnije, u duši!

Sretan vam hrvatski Božić!