Propovijed na blagdan sv. Stjepana

Zašto krv drugog dana po Božiću?

Već prvoga dana nakon Božića pred nama je nevina krv. Već prvog dana nakon Božića, bijelu boju misnoga ruha mijenjamo crvenom bojom, bojom prolivene krvi, bojom mučenika.

Zašto nam Crkva remeti božićnu radost blagdanom prvomučenika Stjepana? Nije li Crkva mogla staviti danas u kalendar nekog drugog sveca koji je umro prirodnom smrću? Zašto nam Crkva pred oči stavlja danas čovjek kojega su njegovi zasuli kamenjem, kojega su njegovi kamenovali do smrti. Samo zato jer je razmišljao drugačije od njih.

Je li Crkva pogriješila kada je prvi dan nakon Božića stavila slavlje jednog mučenika?

Crkva u takvim stvarima ne može pogriješiti! Crkva je stara majka koja bdije nad nama i želi nam jasno reći da ako smo Isusovi da će nas svijet mrziti. Što smo više Isusovi, svijet će nas više mrziti. Svijet koji pere ruke od Boga. Svijet koji Boga želi izbaciti iz Božića.

Hoće li biti mučenika uskoro u Hrvatskoj?

Da je Crkva u pravu, mogli ste vidjeti i ovih dana pred sam Božić. Novinar kojega ne ću imenovati, osnivač portala kojega ne ću reklamirati, između ostaloga je rekao:

“ Svaki nerazbijeni prozor na zgradama vlasti i crkve, svaka njihova građevina koja ni nakon ovog nije u plamenu, svaka glava koja im nakon svega ostane na ramenima dok vi svoju slobodno možete na konopac, dokaz je da od Hrvata možeš raditi kretene koliko god želiš. Šta god im oduzmeš, možeš još više.”

Jedan čovjek pozvao je pred Božić, u Hrvatskoj 2020. godine, da se između ostaloga zapale crkve i poubijaju svećenici.

Slažem se da svatko ima pravo govora, no postoji li kakva granica? Dozvolite mi da postavim samo dva pitanja: zašto i tko?

Zašto bi trebalo rušiti našu župnu crkvu koja se gradili 36 godina? Zašto bi trebalo spaliti našu kapelu Majke Božje na Strmcu ili kapelu Svetog Jurja ili našu, ranjenu potresom, zagrebačku katedralu?

Zašto bi trebalo spaliti te crkve koje su gradili siromasi, dok nije bilo niti građevinskih strojeva, niti modernih građevinskih materijala? Zašto bi netko palio naše kulturno nacionalno blago? Naše crkve koje su pod zaštitom Ministarstva kulture.

Dozvolite mi da dalje pitam, zašto moja mama i tata moraju pred Božić 2020. čitati kako netko poziva da im se ubije sin samo zato jer je katolički svećenik? Pitam sam se ovih božićnih dana što sam tako strašno učinio da sam zaslužio smrt?

I dozvolite mi da postavim još samo jedno pitanje: Tko? Tko bi trebao paliti naše crkve i ubijati svećenike danas 2020. godine?

Crkva koja smeta – mučenička crkva

Ipak, postoji jedna utjeha u cijeloj ovoj priči. Crkva još uvijek smeta. Katolička Crkva jedina smeta. Niti jedna druga religija se ne proziva i ne kritizir, već samo Katolička Crkva. Je li moguće da je sav svjetski ološ samo u Katoličkoj Crkvi? Je li moguće da skandala nema niti u jednoj drugoj religiji?

Bogu hvala da smetamo! Što više smetamo, to znači da smo više Božji! Ne dopustite im da nam ubiju dušu! Ne dopustite da nam ubiju vjeru u Boga! Ne dopustimo im da nam ubiju hrvatski Božić!

A što se mene tiče, ja ću kao i župnici prije mene i dalje skrbiti o našim crkvama. Zajedno s vama, mojim župljanima! A od svećeničkog ređenja svjestan sam da ću nekima uvijek smetati. Pa ako treba, i život položiti za jednu, svetu i katoličku Crkvu, neka bude.

Da bismo bili i ostali učenici novorođenog Kralja, pozivam vas da danas izmolite barem jedan Očenaš za sve koji su palili i rušili crkve, razbijali raspela, trgali križiće s lančića oko vrata, ubijali svećenike i biskupe. Izmolite i jedan Očenaš za sve one koji bi to danas radili. Amen!