Propovijed ili čestitka na Božić 2020.

Božićne pjesme izraz vjere u Boga koji se predaje ljudima u ruke

Mislim da za vrijeme božićne mise trebaju u našim crkvama više odjekivati hrvatske božićne pjesme nego propovijed. Mislim da se na Božić naše crkve trebaju tresti od pjesme, a naše srce od ganuća jer je Bogu toliko stalo od nas, da je htio postati čovjek.

Od svojeg siromašnog rođenja, naš Bog predao se u ruke Marije i Josipa. Pred kraj života opet su ga predali u ruke čovjeka, Poncija Pilata. Pilat koji je oprao ruke od Isusa slika je čovječanstva koje pere ruke od Isusa dan danas.

Toliki bi tako rado izbacili Boga iz Božića! Toliki ne žele čak čestitati Božić, već čestitaju neke blagdane. Pod borovima na javnim mjestima ne ćemo vidjeti jaslice, niti dijete Isusa.

Djed Mraz, koji iskače sa svih reklama, vrlo je loša zamjena za dijete Isusa.

Barem mi vjernici trebali bismo slaviti na Božić rođendan našeg Spasitelja koji je postao jedan od nas. Koji je postao Bog koji se predao u ruke ljudima. Uskoro, u trenutku svete Pričesti, na vidljiv i osjetljiv način Isus će se predati i u tvoje ruke.

Braćo i sestre, dragi župljani!

Sretan Vam Božić, rođenje Isusa Krista, Boga i Čovjeka, Spasitelja svih ljudi!

Sretan Božić vama koji po prvi puta ne ćete biti zajedno s vašim obiteljima!

Sretan Božić vama koji ste bolesni! Vama koji ste u bolnicama na dan Božića, bilo da ste bolesni ili brinete o bolesnicima!

Sretan Božić vama koji se bojite bolesti i koji se bojite za svoj život!

Sretan Božić vama koji provodite Božić u tramvajima, autobusima, na državnim granicama! Vama koji dežurate u domovima zdravlja, policijskim i vatrogasnim postajama, domovima za stare i nemoćne!

Sretan Božić vama koji morate na granicama županija provjeravati da netko ne ode bez propusnice svojoj obitelji za Božić!

Sretan Božić vama koji nemate bor, već možda samo neku granu, jer si ne možete priuštiti niti bor, niti birana jela za Božić!

Posebno, i od srca, sretan Božić vama koji ste danas sami!

Sretan Božić tebi koji se osjećaš kao višak u ovom društvu! Sretan Božić baš tebi kojemu je Božić najgori dan u godini, jer dok se drugi vesele i dok su drugi zajedno, ti samuješ i samo čekaš da prođe ovaj dan. Isus je jedini koji želi doći i k tebi! U tvoje siromaštvo. U tvoju samoću. Samo On želi s tobom podijeliti tvoje negativne osjećaje.

I dok se oko nas danas pokušava poslati slika idealno proslavljenog Božića, zaboravljamo na one koji se na Božić najlošije osjećaju. Samo malenome Isus možeš iskreno reći da je tvoj život bio promašaj. Da su te ostavili jer si bio zao prema svojim najbližima. Samo njemu možeš priznati da ti je žao. Samo Isus te može razumjeti.

Pokloni Isusu iskreno svoje priznanje promašenog života i on će tebi pokloniti priliku za novi početak!

Sretan vam hrvatski Božić!