Propovijed na 4. nedjelju došašća B

Opisati neopisivo

Današnje evanđelje stavlja pred nas događaj navještenja. Taj događaj bio je nadahnuće mnogim umjetnicima, osobito slikarima, koji su nastojali prikazati susret Marije i anđela Gabrijela.

Možda prečesto doživljavamo evanđelje previše doslovno, filmski. Pogledamo neki film o Isusu i odmah zamišljamo da Isus izgleda poput glumca, i da obavezno ima plave oči.

Evanđelja nisu kronika, evanđelja su teologija. Zato je potrebno shvatiti sve ono što je zapisano između redaka. Luka je pokušao opisati neopisivo.

Ako ste ikada u životu doživjeli nešto posebno, nešto od velike važnosti, nešto što vas je duboko potreslo, i ako ste to pokušali prepričati drugima, osjetili ste da ne možete, da vam nedostaju riječi, da je teško opisati dubinu, ljepotu i intenzitet doživljenoga.

Ako ste i probali to opisati drugima, vjerojatno vas je razočaralo kada ste primijetili da drugima to ne znači toliko kao vama. Teško je opisati neopisivo.

Navještenje je trenutak kada Bog na osobiti način penetrira u život jedne vrlo mlade osobe. Bibličari kažu da je Marija u trenutku navještenja imala trinaest ili četrnaest godina. No, krenimo redom.

Vrijeme i mjesto radnje

Luka donosi vrijeme radnje, kaže: Nakon šest mjeseci posla Bog anđela Gabrijela… Zašto nakon šest mjeseci?

Zašto nije radije zapisao onako kako se vrijeme računalo tada, kao na primjer u eri olimpijada, kako su računali Grci ili u eri nastanka Rima, kako su računali Rimljani ili kako to računaju Židovi po godini stvaranja svijeta, 3.760 prije Krista.

Što se to dogodilo prije šest mjeseci? Počeo se ostvarivati Božji plan spasenja. Elizabeta, žena koja nije mogla začeti, postala je trudna. Začet je onaj koji će navijestiti Spasiteljev dolazak, u duhu i sili Ilijinoj!

Mjesto radnje je zanimljivo! Mjesto Nazaret nalazi se u pokrajini Galileji. Mjesto ne može biti gore. Najgori dio židovske zemlje. Poganska Galileja u kojoj stanuje narod koji živi u mraku. Nazaret je na tako lošem glasu da ugledni Natanael kada čuje da je Isus iz Nazareta kaže: Iz Nazareta da može biti što dobro? Ljudi iz Galileje su na lošem glasu, kao oni koji se često bune. Osobito je na lošem glasu bio Juda Galilejac koji je 6. godine pokrenuo ustanak protiv Rimskog Carstva.

Glavni lik: adolescentica

Postoji još jedna negativna okolnost. Marija je djevica. S vremenom je djevičanstvo postalo nešto vrijedno, nešto poželjno prije stupanja u brak, nešto čisto, primjer čistoće. No, u ono vrijeme, djevičanstvo ima negativno značenje. U Izraelu ženu nije određivalo djevičanstvo, već majčinstvo. Ostati djevica, značilo bi da tu ženu nitko ne želi, da nije privlačna. Židovski se narod u Starom Zavjetu često uspoređuje s djevicom koja ne rađa, koja nema djece, koja je ničija. Osobito proroci nakon uništenja Jeruzalema, nazivaju Izrael djevicom.

Vidi se jasno da je Marija adolescentica. Adolescenti uživaju postavljati drska pitanja, obožavaju odrasle uhvatiti u muljanju i trude se javno govoriti o našem načinu života u kojem mi odrasli jedno govorimo, a drugo radimo.

Marija jasno pita: Čekaj malo, znam ja kako to ide, kako ću ja roditi kada nisam bila s muškarcem? Pitanje je na mjestu. Bog voli dobra pitanja. Bog odgovara na dobra pitanja.

No, odgovor na ovo pitanje tako je neobičan, jedinstven, dogodio se samo jednom u povijesti. Baš zato što je jedinstven, potrebno ga je prihvatiti vjerom. Baš zato što je jedinstven, mnogi taj Božji odgovor izruguju.

Nama je teško shvatiti kako i što se dogodilo? Kako je moguće da Bog učini ženu trudnom? Možda čak i nije važno toliko pitanje kako, već zašto!? Ustvari odgovor zašto daje i odgovor kako.

Utjelovljenje

Kada je Bog sve pokušao, vidio je da se čovjek i dalje pravi glup, gluh i slijep. Čovjek se pravi tupav, pa kaže: Tko zna je l’ ima Boga? Ako Boga nema, sve je dopušteno. Čovjek se pravi gluh na Božje poticaje, na Božju objavu i proroke. Čovjek se pravi slijep, kaže da ustvari nitko ne zna što je dobro, a što zlo i da sve može proći.

I kada je sve probao, rekao je Bog: Dobro, idem ja. Postat ću jedan od njih. Njima u svemu sličan, osim u zločestoći. Proći ću život kao oni i završiti život na najstrašniji način, tako da budu sigurni da Ja znam kako je biti čovjek, da Ja znam što znači biti čovjek.

I što se dogodilo? Nakon dvije tisuće godina mi se i dalje pitamo što i kako? Mnogi i dalje pitaju je li uopće Isus povijesna osoba. Većina ljudi, osobito vjernika, misli da se ne može živjeti kako nas je Isus učio. Sve je to lijepo, ali kao nije za ljude.

Zašto se Bog utjelovio? Da bi nam se približio i postao jedan od nas. Niti jedna druga religija to nema. Kako je to učinio? Rodio se kao dijete, od žene. Na koji način? Za Boga ništa nije nemoguće kada je u pitanju naše spasenje.

Sestro, brate, koji je tvoj odgovor na činjenicu da je Bog postao čovjekom? Što ćeš odgovoriti Bogu kada ti jasno govori da te želi spasiti? Hoćeš li mu reći da On ne zna kako je biti čovjek? Hoćeš li mu reći da ti vjera nije jasna ili da je prezahtjevna? Hoćeš se praviti tupav pred Bogom?

Bog od tebe očekuje odgovor kako što je očekivao odgovor i od Marije. Ali odgovor od Marije nije samo očekivao Bog, nego i cijela priroda kao djelo Božje, i svi oni koji su već bili umrli. Čovječanstvo cijelo od Marije očekuje odgovor. Bez njezinog odgovora svijetu nema spasenja.

Bog ima toliko poniznosti da čeka odgovor! I od tebe. Možeš ga odbiti. No, budi svjestan da odbijajući Boga odbijaš blagoslov, mir i sreću već sada i ovdje. Samo te jedno molim, nemoj od Boga raditi bedaka, nemoj njemu muljati, nemoj sebe muljati. Zauzmi stav i odgovori! I budi svjestan da tvoj odgovor određuje tvoju sadašnjost i tvoju budućnost! Amen.