Propovijed na drugu korizmenu nedjelju A

Božja pedagogija

Današnje evanđelje govori nam o Božjoj pedagogiji. Pedagogija govori o odgoju. Vjerujem da svi imamo barem nekoliko iskustva u našem odgoju. Ta iskustva dolaze od naših roditelje, baka i djedova i nastavnika u školi. Za razliku od nastavnika i profesora u školi, naši roditelji najčešće nisu slušali pedagoške predmete. Za roditelje ne postoji škola niti tečaj.

Iz sjećanja na one koji su nas odgajali, imamo različita iskustva. Najčešće se znalo dogoditi da majčine strože metode odgoja ublažavamo odlaskom tati, a kod bake i djeda je sve bilo dopušteno.

Zatim, sjećamo se da smo imali različite nastavnike u školi. Zbog nekih nastavnika zamrzili smo predmete koje smo inače voljeli. Zbog nekih nastavnika zavoljeli smo predmete koji nam se nisu sviđali. Neki nastavnici su nam bili jako simpatični i dragi, ali kod njih nismo ništa naučili. Drugi su vrlo strogi, ali i pošteni. Tražili su znanje, ali su ga i davali. Oni su nas naučili.

Neki koji su nas trebali odgajati naučili su nas samo kakvi odgojitelji ne bi trebali biti. I to je važna životna lekcija, da promatrajući drugoga sam sebi kažeš da ti nikada takav ne ćeš postati.

Nakon ovog malog uvoda, želim reći da postoji i Božja pedagogija koja se očituje u Isusu Kristu. Današnje evanđelje govori nam upravo o Božjoj pedagogiji.

Priprema za najteže događaje

Isus želi pripremiti svoje učenike za najteži trenutak svojeg i njihovog života. To je trenutak Isusove smrti na križu, kada će umrijeti i nada apostola da je Isus obećani Mesija.

Isus uzima sa sobom trojicu apostola. Zašto baš trojicu? Zato što se po židovskom zakonu svjedočanstvo na sudu trebalo temeljiti na dvojici ili trojici svjedoka. Ova trojica bit će svjedoci onoga što se na gori dogodio. A što se to dogodilo?

Vidjeti i osjetiti vječnost

Ova trojica apostola imala su milost na trenutak vidjeti nebo, vidjeti Isusa kakav On u nebu jest. Oni su na trenutak vidjeli vječnost. Kako je taj događaj djelovao na njih? Petar sav izvan sebe spontano govori kako im je dobro i da želi zauvijek tamo ostati. Zaboravio je na svoju obitelj, prijatelje, karijeru… Želi samo ostati tu. Biti s Isusom u slavi. Ne trebamo tumačiti da je Petar neodgovoran jer sve želi ostaviti kako bi bio u Božjoj blizini.

Upravo Božja blizina ispunja i nas i naše najbliže jednim blagoslovom koji nas sve prožima i daje mir, smisao i puninu života. Kad sam s Bogom, kad sam u Bogu, možda ne ću biti fizički blizu s onima koji su mi bitni u životu, ali i oni i ja osjeti ćemo jednu povezanost koja svaku stvar stavlja na svoje mjesto, na pravo mjesto.

U skladu s Božjom pedagogijom Isus se pokazuje trojici svojih apostola u slavi da bi oni mogli lakše preživjeti Isusovu muku. To je bit ovog događaja. Na žalost moramo naglasiti da bez obzira na to što je Petar vidio Isusa u njegovoj slavi, ipak ga je tri puta izdao. I možemo se pitati a što bi se tek dogodilo da ga nije vidio u slavi?

Današnje evanđelje želi nam poručiti da Bog misli i djeluje unaprijed. I sve ima smisla. Pa i teški trenuci našega života dio su Božje pedagogije, najbolji način za naš odgoj i rast u vjeri, jasno ako vjerujemo u Boga.

Ima li na zemlji vječnosti?

Možemo se pitati postoji li taj trenutak kojega su doživjeli apostoli s preobraženim Isusom na gori i u našem životu? O, da! Postoji!

To je sveta misa! Sveta misa nekrvna je Isusova žrtva. Dok slavimo svetu misu mi smo zajedno s Isusom na njegovom križnom putu, zajedno smo s Njim na brdu Kalvarije dok umire i zajedno smo s Njim u zoru prvoga dana u tjednu kada je uskrsnuo.

Sveta misa je vrijeme u kojem kronološko vrijeme ne postoji. Za vrijeme svete mise mi na trenutak ulazimo u vječnost. Zato nema smisla gledati na sat za vrijeme svete mise. Ustvari svaki puta kada pogledamo na sat, naša misa prestaje i mi se iz vječnosti vraćamo u vrijeme koje se mjeri satima i danima.

Ne razumijem vjernike koji kažu da im je misa ili duga ili dosadna. Biti na misi, znači biti s Isusom u vječnosti i proživljavati s Isusom najvažnije trenutke njegovog života na zemlji i njegovo uskrsnuće, ne razumijem kako to može biti dosadno?

Gospodine Isuse, i naš put prema uskrsnuću vodi preko Kalvarije. Molimo te da nam svaka sveta misa bude trenutak vječnosti koji će nas ohrabriti i dati nam snage kada ćemo morati zajedno s Tobom biti na Kalvariji našega života. Amen.