Pepelnica

Započinjemo danas još jednu korizmu. Korizma je vrijeme u kojoj prevladava ozbiljnost i pokora. Ipak, treba naglasiti da je kršćanska ozbiljnost i kršćanska pokora prožeta uskrsnom nadom. Današnje evanđelje govori nam o četiri teme.

Ne pokazivati svoju pravednost pred ljudima

Društvene mreže, počevši od fecebooka pa dalje, stavljaju naglasak upravo na pokazivanju sebe i to u najboljem svjetlu. Kamere naših mobilnih telefona opremljene su filterima koji uljepšavaju naše fotografije da se i sami začudimo kako dobro izgledamo. Upravo ta potreba za pokazivanjem sebe, govori o nedoživljavanju sebe, o nepovezanosti sa samim sobom. Gotovo da smo izgubili taj osjećaj dobrog i lijepog koji želimo zadržati u sebi, koji ima vrijednost upravo za nas. Možda je ova korizma poticaj da dobro i lijepo proživim u sebi?

Milostinja

Milostinja nam govori o jednoj podijeljenosti u nama. S jedne strane odemo u dućan samo nešto pogledati i potrošimo 500,00 kn. S druge strane dobro razmišljamo hoćemo li u milostinju staviti 10,00, 5.00 ili 2.00 kn. Milostinja nam govori o ljubavi. Kada nekoga volim, ne pitam treba li mu, već jednostavno dajem. Ako volim samo sebe, ne dajem drugima.

Naglasak nije niti na koliko dajem, niti na što dajem. Naglasak je na davanju. Davanje me oslobađa od sebičnosti.

Molitva

Naći vremena za molitvu. Kada sve ide po planu, molitva se čini gubljenjem vremena. Kada nam se događaju životne drame, itekako znamo sve ostaviti po strani i moliti. Možda je ova korizma poziv da nađemo pravu mjeru između ove dvije krajnosti. I ako kreneš moliti kad legneš u krevet i odmah zaspiš, možda ne bi bilo loše sjesti na krevet i pomoliti se, pa onda leći i u miru zaspati.

Post

Kršćanski post nema svrhu sam u sebi. Kršćanski post mene poziva da u svome životu pronađem ono što je bitno i da ostavim ono što je nebitno. I ono što je jako važno, kršćanski post, moj post netko konkretno treba osjetiti. Na primjer, novac koji sam uštedio za jelo na Čistu srijedu i korizmene petke trebam nekome dati. Možda susjedima koji su u potrebi? Možda u dobrotvorne svrhe?

Korizma govori o podijeljenosti u nama samima. Često zavaravamo sami sebe i pravimo se da ne postoji onaj loš dio nas, a onda se iznenadimo kada osjetimo zavist, kada preziremo druge ljude, kada ogovaramo, kada u svađi izgovorimo najstrašnije riječi…

Korizma nas poziva na prepoznavanje onog što je loše u nama. Poziva nas na hrabro prepoznavanje, jer mnogi se boje pogledati u sebe. Hrabrost nam daje nada koja dolazi iz Isusovog uskrsnuća. Amen.