7. NKG A

Propovijed na 7. nedjelju kroz godinu A

Najteže od evanđelja

Pred nama je danas, kako se meni čini, najteži dio evanđelja. Isus govori: Ne opirite se Zlomu!, i Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone. Ljudsko u nama opire se ovim Isusovim riječima. No, središte današnjeg evanđelja su riječi: … da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima… Krenimo redom.

Oko za oko, zub za zub

Vjerujem da smo mnogi u nekom trenutku našega života citirali riječi: Oko za oko, zub za zub. To su Božje riječi zapisane u Zakonu. Ali mi te riječi krivo razumijemo. Te riječi nisu poticaj na osvetu, ili neku našu ljudsku pravdu. To su riječi ograničenja!

Naime, kada nam netko učini nepravdu ili neko zlo, ljudski dio nas želi vratiti, ali vratiti u većoj mjeri nego smo osjetili zlo, tako da drugome nikada više ne padne na pamet dirati nas.

Zato Bog u jednom trenutku daje riječi oko za oko, zub za zub. Da naša ljudska pravda, da naše ljudsko poravnavanje računa ne bude prekomjerno, jer smo tome skloni. A skloni smo jer kada uđemo u igru sa Zlim, on nas do te mjere obuzima da mi gubimo svaku mjeru.

Da bismo pobijedili, trebamo se predati

Ne opirite se Zlomu, kaže Isus u današnjem evanđelju. Zli je osobnost, to je osoba koja je posvetila neprijateljstvu prema Bogu i čovjeku. On je uvijek u opoziciji. On je uvijek nezadovoljan kada primjećuje sklad, mir i zadovoljstvo među ljudima. I on je snažan! Puno snažniji od nas, jer je čisti duh i intelekt. On će nas uvijek pobijediti AKO krenemo u bilo kakav odnos s njim jer je mudriji, pametniji i lukaviji od nas.

Koji nam savjet daje Isus koji je jači od onoga koga nazivamo Zli? Ne opirite se Zlomu! Kao da Isus želi reći da se ne junačimo, jer u toj borbi smo uvijek gubitnici.

Okreni, prepusti, pođi, podaj, na prvi pogleda ove Isusove riječi kao da govore o predaji pred Zlom ovoga svijeta, no to nije istina!

Važno je primijetiti da Isusu nije Zli pred očima, Isus nije zainteresiran za Zloga već za nas, On nas stavlja u fokus, u prvi plan. On želi da mi iz borbe izađemo kao pobjednici. I tu je paradoks. Da bismo pobijedili, trebamo se predati.

Kada se nađeš pred zločestim čovjekom, kada se nađeš pred pokvarenim čovjekom, ili pred čovjekom koji ti se ruga i želi te isprovocirati, ili te ponižava i vrijeđa, ostani miran i ostani tiho! Zlo očekuje tvoju reakciju, tvoju pobunu, tvoju borbu! I kada kreneš, izgubljen si. Nema ti pomoći.

Sjetite se koliki su vam ljudi pokvarili dane i tjedne kada ste ušli s njima u sukob. Zlo živi od sukoba. No, Zlo je nemoćno pred pasivnim otporom. Moja tišina i moj mir jasno govore da se na slažem, ali jasno govore da ne želim ući u sukob, jer znam da ću u sukobu izgubiti. Da bi me Zlo pobijedilo, ja moram odgovoriti na provokaciju! Ali ako ne odgovorim, Zli se nema za što uhvatiti.

Kada bismo poslušali savjet našeg Otkupitelja, vjerujem da bi nam život bio puno ljepši i spokojniji. Ignoriranje Zloga jedino nam daje šanse da mu se odupremo.

Da se razumijemo, to ne znači da ćemo biti dežurne budale i gubitnici. Sjećate se što je Isusu rekao kada su Ga tukli? Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš? Iv 18,23. Isus pita, ali Isus ne vraća istom mjerom, iako je jedini imao na to pravo.

Ljubav prema neprijatelju

I kao da ne pružanje otpora nije dovoljno, Isus nas dalje poziva na ljubav prema neprijatelju i na molitvu za neprijatelja.

Vjerujem da su zbog ovih rečenica mnogi simpatizeri odustali od kršćanstva. I to iz dva razloga. Jedni su odustali jer su odmah rekli da je to nemoguće, da to nije ljudski. A drugi su odustali od kršćanstva kad su vidjeli da sami kršćani ne žive u skladu s tim riječima.

Mislim da je prvi problem u tome što mi fokus stavljamo na neprijatelja, a Isus fokus stavlja na nas. Ljubav prema neprijatelju meni čini dobro! Neprijatelj je tu nebitan. Da se razumijemo, Isus nikada nije rekao da trebamo okrenuti drugi obraz ili ljubiti neprijatelja pa da će se onda taj neprijatelj promijeniti. Mi to ne činimo radi neprijatelja, već radi sebe!

Ja ne okrećem drugi obraz radi neprijatelja, ja nisam pozvan ljubiti neprijatelja radi neprijatelja i s nakanom da će se on popraviti. Ja sam pozvan ljubiti radi sebe, jer meni to donosi mir i radost. Bojim se da što god činili, taj neprijatelj se ne će promijeniti, ali ja se mogu mijenjati na bolje i ne dati da me neprijatelj pobijedi.

Postoje li neprijatelji? Postoji samo jedan!

Htio bih se sada zaustaviti na razmišljanju tko je to moj neprijatelj i može li uopće kršćanin imati neprijatelja izvan sebe.

Neprijatelj je netko tko nam želi zlo, netko tko nas mrzi, netko tko nas je povrijedio. Tako mi doživljavamo neprijatelja. To je netko zbog koga ne možemo biti sretni, netko tko nam oduzima sreću i mir.

Svjestan sam da ovo što ću sada reći mnogi ne će shvatiti niti prihvatiti. Ja vjerujem da je neprijatelj je samo jedan. Taj neprijatelj sam ja sam sebi. Zatim, vjerujem da mene nitko ne može povrijediti, osim ako mu ja to ne dopustim. Evo primjera.

Zamislite mladića koji je uvjeren da bi bio sretan kada bi imao djevojku koja ga voli. Taj mladić misli da mu u životu još samo nedostaje djevojka koja će ga voljeti i koja će se brinuti za njega. Napokon ugleda djevojku koja mu je predivna, koja je vrlo privlačna i pomisli, to je to! Skupi snage, predstavi se i pozove djevojku van. Druže se i čini se da je stvarno to, to. Kada skupi dodatne snage kaže joj da mu se sviđa i da je zaljubljen i da bi htio biti s njom u vezi. Ali ona kaže: ne! Mladić je ljut i kaže da ga je ta djevojka povrijedila i da ga je odbila. Može se dogoditi čak da zamrzi ili prezire tu djevojku. Pitanje glasi: tko je koga povrijedio?

On je mislio da mu samo još ona treba pa da bude sretan. Njemu je njegova sreća cijelo vrijeme bila u prvom planu. Niti u jednom trenutku nije razmišljao da on nju usreći. Bio je ustvari vrlo sebičan, a sebičnost u odnosima se skupo plača. On je cijelo vrijeme sebi bio na prvom mjestu. I naravno da je djevojka to možda osjetila ženskom intuicijom i vidjela da u tom odnosu za nju nema ništa, ustvari u tom odnosu ona je nebitna, bitan je on i njegova sreća.

Tko je koga povrijedio? Mladić samoga sebe. Povrijeđen je njegov ego, ali samo jer je imao sebična očekivanja i jer je sam sebi bio najvažniji.

Pokušajte se sada sjetiti nekoga tko vas je povrijedio? Zašto ste se osjećali povrijeđeno? Zato što drugi nije odgovorio na vaše potrebe onako kako ste vi to očekivali. I onda ste se još na drugoga ljutili.

Meni se čini da me ne može nitko povrijediti, osim ako mu ja to ne dopustim. Ako dopustim drugome da me povrijedi, to znači da sam bio sebičan od početka odnosa, da sam mislio samo na sebe. Kada se osjećate povrijeđeno, to znači da vas boli vaš sebični ego.

Ako nekoga voli, onda ne mogu niti zamisliti da bih povrijedio voljenu osobu. Ako mene netko voli, onda ne mogu niti zamisliti da bi ta osoba povrijedila mene. Niti pomisliti, a kamo li učiniti to.

Ljubiti svoje neprijatelje, znači prije svega ljubiti sebe na ispravan način. To znači ući u borbu sa svojim egoizmom. Tko ljubi sebe na ispravan način, nema neprijatelja. Tko nema neprijatelja, živi u miru.

A kada osjetiš bol povrijeđenosti i to pripisuješ nekome drugome, samo se sjetite da te boli tvoj sebični ego, kojem se drugi nije poklonio, i bol će prestati. Amen.