Propovijed na 31. nedjelju kroz godinu C

Jerihon

Već dugi niz nedjelja pratimo Isusa na Njegovom posljednjem hodočašću prema Jeruzalemu. Danas smo u Jerihonu. Jerihon je udaljen od Jeruzalema oko 27 kilometara. Jerihon je grad oaza, okružen pustinjom. Jerihon je i grad palmi. Bogati građani Jeruzalema u Jerihonu su imali vikendice u kojima su boravili zimi. Jerihon je na granici, to je sjecište puteva. Jerihon je bogati grad, grad luksuza, ima tu svega…

Čisti koji to nije, ali može postati

U tom gradi živi Zakej. Njegovo ime znači očišćen, čist. Ali on je čista suprotnost tome. Znamo da je niskog rasta i znamo da je nadcarinik, šef svih carinika. Prošle nedjelja govorili smo o carinicima i rekli smo da su za novac prodali i svoj narod, svoju vjeru i svoga Boga. Bili su bogati, ali narod ih je mrzio.

Hendikep koji određuje

Čuli smo da je bio niskog stasa. Bio je malen rastom. Ima li to veze s odabirom njegovog poziva? Ja vjerujem da ima! Ustvari, čak mislim da su njegovi bližnji od njega napravili carinika. Budući da je bio malen, niskog rasta, sigurno su ga djeca zadirkivala i rugala mu se dok je bio dijete. Kasnije dok je postajao stariji, šale i ruganje na račun njegove visine, ili nizine, nisu prestale. U jednom trenutku u Zakeju se nešto prelomilo i sam sebi je rekao da mu je dosta i da će im svima pokazati tko je on. Postao je ambiciozan u karijeri i odabrao je najgoru karijeru samo kako bi postao moćan i bogat. Možda čak najbogatiji i najmoćniji čovjek grada? Da bi ostvario svoj plan morao je prodati svoju narod, svoju vjeru i svoga Boga. Zbog toga, narod ga je mrzio.

Imati sve, osim onoga što trebaš

Zakej ima sve, a nema ništa. Ima sve, a nije zadovoljan. Bogat je, stalno na sjajnim gozbama, a nezadovoljan.

Umjesto da uživa u svojem bogatom domu ili da se provodi na slavljima s krugom istomišljenika ili umjesto da doma broji novac, on želi vidjeti Isusa. Jedan od meni dragih molitvenih zaziva glasi: Lice tvoje, Gospodine, ja tražim! Zakej osjeća da u Isusu može otkriti Božje lice, pravoga Boga.

Njegov nemir očituje se u njegovom ponašanju, on bogat i utjecajan, odrastao čovjek, trči i penje se na drvo. U to vrijeme bogataši su imali robove koji su za njih trčali, a znamo da se po drveću penju djeca, a ne odrasli ljudi. Ipak, prekrasno je primijetiti da je Zakej spreman tražiti promjenu u životu i nekako osjeća da bi mu Isus mogao pomoći. Ali opet smokva s velikim listovima dobro je mjesto za skrivanje, možda je mislio da ga u toj gužvi oko Isusa nitko ne će primijetiti na drvetu.

Prepreke do Isusa

Možemo se na trenutak zaustaviti na ovom mnoštvu oko Isusa. To mnoštvo prijeći Zakeju da dođe do Isusa. U tom mnoštvu su Isusovi učenici, zatim oni koji su oduševljeni Isusom, ali i oni kojima je dosadno pa iz dosade kreću za mnoštvom u nadi da će vidjeti neki show koji će moći dalje prepričati u selu.

Ja bih želio biti jedan od tih koji su oko Isusa. I postavljam si pitanje, jesam li možda i ja bio zapreka nekome da dođe Isus? I to je pitanje koje si svi trebamo postaviti. Jesmo li svojim ponašanjem učinili da netko odustane od svoje nakane da se približi Isusu?

Zakejevo očišćenje

Iako Zakej to nije očekivao, Isus podiže pogled, obraća se Zakeju njegovim imenom i kaže da se požuri kući jer mu želi doći u goste. Vrlo je važno primijetiti da Isus Zakeja gleda odozdol. Sjetite se kada su Isusu doveli ženu grešnicu zatečenu u preljubu, Isus se sagnuo pred njima i gledao ženu odozdol. Isusu zauzima gestu roba, On se ponižava, On silazi ispod nas, On nas ne gleda s visoka, a jedini na to ima pravo.

Zamislite koliko je Zakej morao biti oduševljen kada je čuo da mu Isus dolazi u goste!? Njemu grešniku, koga narod mrzi, a pobožni Židovi ga izbjegavaju i ignoriraju. Sada jedan Učitelj dolazi u njegovu kuću. Tom gestom Isus ruši običaje svoga vremena. Zakej je svako malo bio po gozbama, dolazili su mu različiti gosti, ali već dugo nije bio toliko sretan kao sada.

Mrmljanje

A neki koji to vidješe stadoše mrmljati: Čovjeku se grešniku svratio. Važno je naglasiti što je to mrmljanje i tko obično mrmlja. Mrmljanje je vapaj za pažnjom, priznavanjem i ljubavlju. Mrmljaju oni koji se osjećaju nezadovoljno i nevoljeno. Drugi puta kada budete mrmljali sjetite se da se osjećate nevoljeno i da vam treba pažnja drugih ljudi.

Zamislite tu sliku, Isus je na slavlju, a likovi ispred kuće mrmljaju. Umjesto da se pridruže radosti, oni radije stoje vani, izvan slavlja i prigovaraju. Na žalost svi poznajemo takve ljude koji su uvijek nezadovoljni i uvijek će naći neki razlog da izraze svoje nezadovoljstvo. To su najčešće, nesretni ljudi.

Prava promjena

Mi kada čujemo da se netko obratio, promijenio, doživio neko duhovno iskustvo u svome životu, često smo skeptični. Sumnjamo. Teško nam je procijeniti koliko je to istina, osobito ako se radi o poznatim ljudima.

Pravo obraćenje, pravi susret s Bogom, donosi plodove, donosi promjenu. Nakon susreta s Isusom, Zakej pola imanja daje siromasima, a onima koje je prevario vraća četiri puta više od onoga što im je uzeo.

Susret sa živim Bogom donosi promjenu. Prije susreta s Isusom, Zakej je iskorištavao siromašne, a nakon susreta s Isusom, on vidi u siromasima svoju braću i sestre i dijeli s njima ono što ima.

I zato se s pravom pitam, vide li ljudi oko mene promjenu kada se vratim s mise, kada sam bio na ispovjedi? Ako nema promjene, onda nije bilo niti susreta s pravim Bogom.

Kaže Isus: Danas je došlo spasenje ovoj kući. Kolike kuće u našem narodu trebaju spasenje? Spasenje od financijske nesigurnosti. Spasenje od svađe i nerazumijevanja. Spasenje od psovke. Spasenje od nezahvalnosti. I mislim da svi možemo ponijeti s ove mise molitvu: Gospodine, daj spasenje kući mojoj! Daj spasenje obitelji mojoj!

Današnje evanđelje završava riječima: Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno. Jesam li i ja jedan od tih izgubljenih? Dopuštam li Isusu da me nađe, ili se skrivam od njega? Tražim li i ja po uzoru na Isusa one koji su izgubljeni? Ako ih i tražim, kada ih nađem, prigovaram li im ili im svjedočim Isusovu ljubav?

I završimo ova naše razmišljanje molitvom: Gospodine, lice tvoje ja tražim! Molim te da nakon susreta s Tobom promijenim život na bolje i da to mogu svjedočiti svojim životom. Gospodine, daj spasenje mojoj obitelji. Amen.