Propovijed na treću nedjelju po Uskrsu B

Lomljenje kruha, mir, rane

Nastavljamo pratiti uskrsne susrete Isusa s učenicima. Luka nam danas odmah stavlja naglasak na prepoznavanje Isusa u lomljenju kruha. Slika je to svete mise. Svjedočanstvo dvojice koji su putovali u Emaus i prepoznali Isusa u lomljenju kruha, sam Isus potvrđuje svojim dolaskom među učenike. Evanđelisti kažu da Isus staje u sredinu, na taj način svima je jednako blizu.

Luka, kao i Ivan, piše da su prve Isusove riječi nakon uskrsnuća među učenicima riječi o miru. Možemo reći da je prvi dar koji Uskrsnuli dijeli svojima upravo mir! Mir toliko potreban učenicima, ali i nama danas.

Uskrsnuće je pobjeda bezuvjetne Božje ljubavi. Za razliku od nas koji često govorimo o ljubavi, ali bez pokrića, za razliku od nas koji se kunemo u ljubav, ali sve ostaje samo na riječima, Isusova ljubav ima pokriće. To su njegove rane, koje On pokazuje učenicima.

I mi znamo reći da ljubav boli, ali bojim se da ne mislimo tada na ljubav koje se žrtvuje. Čini mi se da mi tada mislimo na naš egoizam, pa kad druga osoba nije onakva kakvu bismo mi htjeli, kada se druga osoba ne mijenja, onda nas boli jer druga osoba ne želi postati onakva kakvu mi zamišljamo i želimo. Tu se radi o sebičnosti, a ne o ljubavi.

Nakon naglaska na lomljenje kruha i na vidljive rane, evanđelisti stavljaju naglasak na pravo tijelo Isusovo, a ne nekakvog duha, ne na neku prozirnu siluetu koja bi ocrtavala Isusov lik. Isus čak jede pred svojim učenicima kako bi pokazao da je to njegovo pravo tijelo, koje nakon uskrsnuća više nije vezano granicama prostora i vremena.

Otvoriti pamet da se razumije

Uskrsnuli Gospodin u susretu s učenicima pokušava im objasniti i približiti događaj uskrsnuća, ali On radi još nešto jako bitno! Luka je zapisao: Tada im otvori pamet da razumiju Pisma…

Evanđelisti su nam zapisali situacije u kojima se Isus osjeća i pomalo bespomoćno pred učenicima koji idu svojim putem. Sjetimo se samo kako nakon tri godine poučavanja, nakon što im je već dva puta rekao da će morati trpjeti i biti ubijen, oni i dalje maštaju o slavnom kraljevstvu i prvim mjestima.

I danas se među vjernicima zna čuti kako ne čitaju Bibliju, jer je ona teška za razumijevanje. Nije dovoljno samo čitati Bibliju. Nije čak dovoljno čitati Bibliju s razumijevanjem. Da bi se Biblija razumjela, a posebno da bi se pročitano i shvaćeno živjelo, potrebna je Božja intervencija. Isus učenicima otvara pamet, a Duh Sveti će zaključiti ovaj proces. Ustvari proces nikada ne će završiti. Vjera i razumijevanja Biblije nije nešto što se napravi jednom i traje za uvijek. To je proces koji traje i završava u trenutku susreta s Gospodinom kada završi ovaj naš zemaljski život.

Kako bismo ovo evanđelje mi danas mogli pokušati ostvariti? Lijepo je čuti kada netko kaže da je pročitao cijelu Bibliju. Lijepo je vidjeti da netko na radnom mjestu drži Bibliju. Ali žalosno je vidjeti da netko tko je pročitao cijelu Bibliju ili netko tko drži Bibliju na radnom mjestu nije dobar čovjek i k tome još izrabljuje i žalosti druge ljude.

Za nas vjernike važno je družiti se s Biblijom. Družiti se, kažem, jer po Bibliji mi se družimo s Gospodinom. I kada uzmem Bibliju u ruke, želim postati svjestan da počinje jedan susret, susret sa živom Osobom, susret sa Živim Bogom koji meni govori i koji želi da ja govorim Njemu. Bibliju se može čitati i kao roman ili pripovijetku, ali tada ne ćemo imati duhovne i životne koristi za naš vjerski život.

Zato je prije čitanja Biblije dobro pomolite se Isus da mi otvori pamet i pomoliti se Duhu Svetome da ono što shvatim provedem u život. Amen.